Permetezéshez szükséges egyéni védőeszközök

április 17 2 min read

A növényvédelem során elengedhetetlen a megfelelő védőeszközök használata. 

Alapfelszerelés: a megfelelő védőruházat 

A permetezés során az egyik legfontosabb szempont, hogy ne legyen szabadon a bőrünk sehol, nehogy a bőrünkön keresztül felszívódva a permetszer a szervezetünkbe jusson.

Bár az otthoni kertészkedéshez sokan csak egy hosszú ujjú felsőt és egy alsó ruházatot választanak, a legalaposabb védelmet a teljes testet borító védőruházatok, overálok nyújtják. 

Az ISO 27065 szerinti védelmi fokozat alapján a védőruházatokat három kategóriába sorolhatjuk:

Növényvédelmi munkaruha

Kizárólag növényvédelmi munkák során lehet alkalmazni. Létezik egyrészes (overál) és kétrészes (nadrág+zubbony) variációja is, mely egy zárt, csuklónál és bokánál legombolható öltözet. 

5/6-os védelmi szintű védőruha

Közepes kockázatú szennyeződés esetén érdemes választani. Overál kialakítású, általában kapucnival is rendelkezik, a csuklón és a bokánál gumírozott.

4-es védelmi szintű védőruha

Fokozott szennyeződés esetén ajánlott. Overál kialakítású, általában kapucnival is rendelkezik, a csuklón és a bokánál gumírozott, a varrásoknál ráhegesztett szalaggal fedett.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy melyik védelmi szintű öltözékre van szükségünk, inkább válasszuk a magasabb védelmet biztosítót. 

A végtagok védelme: kesztyű és megfelelő lábbeli 

A megfelelő védőruha kiválasztása után egy kellő védelmet nyújtó kesztyűre és lábbelire is szükségünk lesz a permetezés során. 

A lábbeli esetén a legfontosabb szempont, hogy teljesen zárt legyen és ne eressze át a folyadékot, így mindenképp hosszú szárú cipőt érdemes választani. A legjobb, ha a lábbeli PVC-ből vagy butilgumiból készült (pl.: gumicsizma). 

Semmiképp ne válasszunk nyitott cipőt vagy olyat, ami bőrből vagy vászonból készült. Ha nem szeretnénk, hogy a cipőnk anyaga megsérüljön, érdemes egy cipővédőt is beszerezni. 

A permetezéskor használt kesztyű szintén teljesen zárt kell legyen, és nem eresztheti át a folyadékot. Legalább a csuklóig érjen, de annál jobb, minél hosszabb szakaszon védi a karunkat. Emellett fontos, hogy legalább 0,2 mm vastag legyen és neoprénból, PVC-ből vagy nitril-gumiból készüljön. 

Arc-, szem- és légzésvédelem

Annak érdekében, hogy a permetszer ne kerüljön a szemünkbe, és ne lélegezzük be, elengedhetetlen a védőszemüveg vagy arcpajzs, valamint az úgynevezett fél- vagy teljesálarc viselése. 

Védőszemüvegek

Típustól függően védelmet nyújtanak a folyadékok, porok és egyéb mechanikai behatások ellen. 

Arcpajzsok

A szemünk mellett az arcunk többi részét is megóvják a permetszertől. Ez a típusú védelmi eszköz egy a homlok magasságában rögzített átlátszó műanyag lemez, mely az egész arcunkat védi (fültől fülig és a homloktól az állcsúcsig nyújt védelmet). 

Azonban hiába takarja el a teljes arcunkat ez a védelmi eszköz, azt sajnos nem akadályozza meg, hogy belélegezzük a permetszert!

Álarcok

A fél- vagy teljesálarcok - az orrot és szájat, vagy akár a teljes arcot eltakaró védelmi eszközök - résmentesen illeszkednek a viselő arcához, így csak a beépített részecskeszűrőn keresztül jut levegő a viselőjéhez, tisztán, méregmentesen. Mivel a szűrők cserélhetők, elhasználódás esetén nem szükséges egy teljes új álarcot vennünk, elég csupán egy új szűrőt vásárolni. 

Bármelyik védelmi eszköz mellett is dönt, mindig olvassa el annak részletes leírását és kizárólag annak megfelelően alkalmazza!

A vedoruha.hu-n megtalálja a permetezés során szükséges összes védőöltözetet, nagyker áron.